Оподаткування доходу від продажу майна на тимчасово окупованій території

  • 31

Фото без опису

 

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що доходи отримані особою, яка має податкову адресу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, від продажу нерухомого майна, що знаходиться на іншій території України, оподатковуються за правилами, встановленими ПКУ для їхньої виплати (репатріації) за кордон України, тобто як доходи, отримані нерезидентами.

Відповідно до частини другої статті 1 Закону України від 15 квітня 2014 року № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є тимчасово окупованими російською федерацією з 20лютого 2014 року.

Пунктом 26 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, установлено, що тимчасово, на період дії Закону № 1207, для платників податків, які на дату втрати чинності (21.11.2021) Законом України від 12 серпня 2014 року № 1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» мають податкову адресу та/або об’єкти оподаткування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, ПКУ застосовується з урахуванням особливостей, визначених у пункті 26 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Згідно з підпунктом 26.3 пункту 26 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ будь-які доходи з джерелом їхнього походження з іншої території України, що нараховуються (виплачуються) на користь осіб, які мають податкову адресу на тимчасово окупованій території, оподатковуються за правилами, встановленими ПКУ для їхньої виплати (репатріації) за кордон України.

Тобто, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, як доходи, отримані нерезидентами, як визначено у пункті 170.10 статті 170 ПКУ.

Відповідно до підпункту 170.10.1 пункту 170.10 статті 170 ПКУ доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розділу IV ПКУ для нерезидентів).

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено статтею 172 ПКУ, згідно з пунктом 172.9 якої дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується згідно з статтею 172 ПКУ в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою 18 відсотків, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

Продаж резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об’єкта нерухомості, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості підлягає оподаткуванню згідно із положеннями статті 172 ПКУ (пункт 172.10 статті 172 ПКУ).

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банки, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, неподільний об’єкт незавершеного будівництва/майбутній об’єкт нерухомості, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни (підпункт «а» пункту 172.5 статті 172 ПКУ).

Фізична особа, відповідальна згідно з вимогами розділу IV ПКУ за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, – за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (підпункт «б» підпункту 168.4.5 пункту 168.4 статті 168 ПКУ).

 

Корисні посилання: