Сальмонельоз - причини виникнення та заходи профілактики

  • 24

Фото без опису

 

Покровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби            в Донецькій області           інформує:  
       
Протягом 2023 року в місті Добропілля було зареєстровано 5 випадків захворюваності сальмонельозом. З початку 2024 року вже зареєстровано 1 випадок захворювання. Ймовірним джерелом інфекції в поточному році стало вживання яєць курячих, приготовлених       некруто          (у             мішечок).    
     У зв’язку з цим громадянам варто знати що таке сальмонельоз так як запобігти захворюванню сальмонельозом.


          Сальмонельоз відноситься дл харчових токсикоінфекцій. Збудник сальмонельозу – бактерії сальмонела. Джерелом інфікування є тварини та водоплавні птиці (качки, гуси) в кішкивнику яких знаходиться сальмонела. В зв’язку з цим заборонена реалізація яєць водоплавної птиці та вимушено забитих тварин в підприємствах торгівлі, громадського харчування та агропродовольчих ринках. Яйця курей на протязі 10 діб є стерильні (дієтичні). Ліцитін, який знаходиться в білку, захищає жовток від проникнення бактерій сальмонельозу.

 Інкубаційний період (час з моменту попадання сальмонел в організм людини до прояву симптомів захворювання складає від 6 до 12 годин.

 

       Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з'являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з'являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму, спостерігається збільшення печінки та селезінки. Можливий розвиток ниркової недостатності. У поодиноких випадках настає смерть.


     Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:


- мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;


- не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;


- не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші продукти тваринного походження, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;


- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;


- дотримуйтесь правил приготування їжі (використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції, піддавайте достатній термічній обробці м’ясні страви, страви з яєць);


- сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;


- яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.


Якщо в колективі чи в сім’ї з’явився хворий на кишкові захворювання - необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше виявлено кишкове захворювання, тим успішніше вживаються заходи проти його поширення.

 

 

 

Покровське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Донецькійобласті

Інші новини

Всі новини