Здоровий спосіб життя це шлях до запобігання захворювань на рак

  • 103

Фото без опису

 

Онкологічні захворювання є основною причиною смертності у світі. У 2022 році сімейні лікарі України допомогли виявити злоякісні новоутворення у понад 219 тис. українців, а  минулого року лікарі первинної медичної допомоги дали направлення до онкологів 342 тисячам дорослим пацієнтам і майже 12 тисячам дітей. Найпоширенішими (з точки зору нових випадків) були рак грудей, легенів, товстої  і прямої кишки, простати, шкіри та шлунка. Рак стоїть на другому місці після серцево-судинних захворювань серед основних причин смерті.

Майже третина летальних випадків унаслідок раку зумовлено нездоровим  способом життя і раціоном харчування.

З метою запобігання захворювання на рак необхідно вести здоровий спосіб життя, який включає раціональне харчування, відмову від паління  , вживання алкоголю, активне заняття фізичними вправами, зниження впливу ультрафіолетового випромінювання.

Регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також правильне харчування – це ті прості речі, що рятують життя. Доведено, що існує зв'язок між надмірною вагою, ожирінням і багатьма типами раку – стравоходу, ободової і прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки , нирок.

Вислів "рух – це життя" не втрачає своєї актуальності. Але для дієвої профілактики раку необхідна фізична активність щонайменше 150 хвилин на тиждень (легка атлетика) або 75 хвилин інтенсивних занять спортом. Види фізичної активності можна чергувати та змінювати залежно від самопочуття. За загальне правило візьміть 30-хвилинні навантаження щодня, але що більше, то краще!

Правильно харчуйтесь, щоб зменшити ризик виникнення раку. Передусім у щоденний раціон мають входити фрукти і овочі, а від великої кількості червоного м’яса і м'ясних консервів  краще відмовитись.

За даними ВООЗ, 22%  онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. А відмовившись від куріння, ви зменшуєте ризик раку на 70%. Курці незалежно від віку і статі у зоні високого ризику розвитку раку (легень, ротової порожнини, гортані, підшлункової залози, шийки матки, нирок, сечового міхура). Найчастіше куріння провокує рак легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки. Навіть пасивні курці, які не курять, але вдихають дим, ризикують отримати рак легень

            Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує. Але існує пряма залежність ризику раку від кількості випитого алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик раку. Найчастіше рак, спричинений вживанням алкоголю, з'являється у чоловіків. Але це пов'язано не з тим, що жіночий організм більш стійкій, а з тим, що за статистикою чоловіки частіше зловживають алкоголем. 

            Ультрафіолетове випромінювання, зокрема – сонячне, провокує всі основні типи раку шкіри – різні види карциноми та меланому. Влітку обов'язково використовуйте сонцезахисні засоби, які захистять шкіру від пагубного впливу. 

Профілактичні огляди варто проходити щороку .Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози  на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров'ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях.

         Бережіть себе, дбайте про своє здоровя та здоровя своїх близьких!

 

 

 

Добропільська філія ДУ

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

Інші новини

Всі новини