У Добропільській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія»

  • 31

Фото без опису

 

 

Днями фахівець Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Віта Полонська провела телефонну «гарячу лінію» з питань кампанії декларування доходів громадян.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на деякі із питань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

 

Який граничний термін подання декларації для громадян?

Фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність,- до    01 травня року, наступного за звітним;

Громадяни, у яких виник обов’язок щодо подання податкової декларації –             до 01 травня року, наступного за звітним;

Громадяни, які мають право на податкову знижку до 31 грудня року включно, наступного за звітним.

 

Де можна отримати реквізити для сплати податкових зобов’язань?

Інформацію про реквізити рахунків розміщена на офіційному сайті «Територіальні органи ДПС у Донецькій області» в рубриці «Рахунки для сплати платежів» https://dn.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/, а також безпосередньо в контролюючому органі в Центрі обслуговування платників, за адресою: м. Добропілля, пров. Європейський. б.4.

 

Яка відповідальність за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи?

Відповідно до ст. 164-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (зі змінами) за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо отримали спадщину у 2023 році?

Дохід, отриманий фізичною особою у вигляді вартості успадкованого майна, оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, що передбачено п. 174.2 Податкового Кодексу України.

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу платника.

Зокрема, за нульовою ставкою ПДФО оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу. Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року до 1 травня 2024 року.

Фахівець наголосила, що подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.

Під час гарячої лінії платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.