Зміни в оподаткуванні з 2024 року обговорювали під час зустрічі з платниками податків Добропілля

  • 35

Фото без опису

 

Фахівці Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області продовжують проводити інформаційні зустрічі в Центрі обслуговування платників з питань змін у оподаткуванні.
Нещодавно під час зустрічі податківці звернули увагу підприємців, що з 1 січня 2024 року установлено нові місячні розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб у сумі 3028 грн та мінімальної заробітної плати – 7100 гривень.
Податковим кодексом України встановлено, що граничний обсяг доходу для платників єдиного податку І-ІІІ груп нараховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Отже, у 2024 році розмір доходу для фізичних осіб – платників єдиного податку не повинен перевищувати такі суми для:
- І групи платників єдиного податку – 1 185 700 грн;
- ІІ групи платників єдиного податку – 5 921 400 грн;
- ІІІ групи платників єдиного податку – 8 285 700 грн.
Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
1) для І групи платників єдиного податку – не більше 10% розміру прожиткового мінімуму;
2) для ІІ групи платників єдиного податку – не більше 20% розміру прожиткового мінімуму;
Отже, максимальний місячний розмір єдиного податку у 2024 році для ФОП – платників єдиного податку І групи – 302,80 грн, для платників єдиного податку ІІ групи – 1420,00 грн, для платників єдиного податку ІІІ групи ставки не зміняться порівняно з 2022 роком:
- 3% від суми доходів для платників ПДВ;
- 5% від суми доходів для не платників ПДВ.
Що стосується розміру ЄСВ у 2024 році будуть такими:
- мінімальний розмір ЄСВ – 1562 грн за місяць (22 % від мінімальної зарплати);
- максимальний розмір ЄСВ – 23430 грн за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).
Крім того, фахівці звернули увагу платників податків, що з 01.01.2024 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28.08.2023 року №467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».
Фахівці зазначили, що нова форма декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.
Водночас звертаємо вашу увагу, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації «11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».
Також платників цікавило питання - який документ повинна надати контролюючому органу фізична особа – резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податки сплачувались за межами України. Посадовець роз’яснила, що фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.