Як допомогти дитині сформувати здорові харчові звички

  • 89

Фото без опису

Більшість дорослих людей усвідомлюють важливість збалансованого харчування у зростанні та розвитку дітей. На формування домашнього раціону часто впливають різні чинники: вартість, зручність, смаки, різні уподобання членів родини, тощо. Але все, що необхідно для здорового харчування, зростає на нашій землі. Так як змінити харчування дитини, щоб допомогти їй бути здоровою, фізично активною та успішною в навчанні?

Ось деякі поради, як допомогти дитині сформувати здорові харчові звички:

1. Приклад родини: Будьте для дитини прикладом здорового способу життя. Споживайте різноманітні та збалансовані страви, обмежуйте кількість шкідливих продуктів харчування (чіпси, снеки, солодкі газовані напої та ін.), в яких присутні різноманітні харчові домішки, які приводять до алергічних захворювань дитини та функціональним розладам шлунково-кишкового тракту.

2. Разом готуйте їжу: Залучайте дитину до процесу готування. Разом обирайте інгредієнти, та розповідайте про користь тих чи інших продуктів.

3. Не використовуйте: Покупні вітаміни, бо природа сама утворила джерела їх поповнення. Вітамін С – знаходиться в значній кількості у квашеній капусті. Вітамін А – у моркві. Вітамін D – в молочної продукції, печінці риб та тварин. Вітамін В12 – в яйцях, печінці, нирках, м’ясі. Вітамін Р – в шипшині, полуниці, яблуках, винограді, вишні.

4. Обмежте вживання цукру та продукції заводського виготовлення: Спробуйте обмежити споживання цукру, солі та продукції заводського виготовлення (ковбасних виробів, консервів, сухих суміші крім дитячого харчування, рафінованої продукції та ін.). Готуйте страви вдома.

5. Встановлюйте режим їжі: Створіть регулярний розклад прийому їжі. Регулярні прийоми їжі допомагають зберігати енергію та стимулюють правильний метаболізм. Не підганяйте дитину під час прийому їжі – звичка їсти швидко асоційована зі значним ризиком набору зайвої ваги.

6. Пояснюйте користь здорового харчування.

7. Не використовуйте їжу як винагороду: Уникайте використання їжі як мотивації чи покарання. Це може призвести до неправильного сприйняття їжі та створити емоційні асоціації з харчуванням.

Урахування цих аспектів може сприяти формуванню здорових харчових звичок, які супроводжуватимуть дитину протягом усього її життя.

 

Держпродспоживслужба, Покровський район