Як запобігти впливу шкідливих наслідків при реалізації та купівлі продуктів харчування

  • 48

Фото без опису

У зв’язку з продовженням ліквідації складних наслідків, спричинених  підривом греблі Каховської ГЕС, в результаті збройної агресії російської федерації, залишається актуальною  проблема можливого надходження в  реалізацію недоброякісної  харчової продукції тваринного походження, зокрема риби та продукції з неї на агропродовольчих ринках та в закладах торгівлі.

Щоб попередити потрапляння до столу споживача недоброякісної продукції,  необхідно:

 

  • Уникати придбання продуктів харчування (риби, рибних продуктів, м'яса, м'ясопродуктів, молока та продукції з нього, яєць, рослинної продукції та ін.) на стихійних ринках та невстановлених місцях торгівлі. Продукти харчування, які безконтрольно реалізуються з рук, можуть бути небезпечними через те, що не пройшли відповідний контроль на показники безпеки,  отже їх вживання може спричинити гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Єдиними законними місцями для торгівлі харчовими продуктами є продовольчі магазини та ринки, де відповідальність за  безпечність товарів несе  суб’єкт господарювання.

 

  • На агропродовольчих ринках купувати продукцію, що допущена в реалізацію після проведення ветеринарно-санітарної експертизи, про що свідчить наявність експертного висновку у продавця і продукція надійшла з супровідними документами, що підтверджують її якість та безпеку.
  • В закладах торгівлі оператори ринку повинні здійснювати   завезення харчової продукції та сировини тільки за наявності документів, що піддтверджують походження цієї продукції, її якість та безпеку.
  • Вся продукція, що реалізується в торгівельній мережі повинна реалізовуватись при дотриманні  температурного режиму, осбливо продукція тваринного походження (м'ясо, ковбасні вироби, молоко та молокопродукти, яйця, риба та рибопродукти та ін.) та швидкопсувні продукти, мати маркування із зазначенням дати виготовлення та  термінами її реалізації.
  • Також обов'язковим є дотримання   режиму дезінфекції приміщень, обладнання, використання  дезінфекційних, миючих та антисептичних засобів, дозволених МОЗ;
  • У продавців наявність  обов'язкового профілактичного медичного огляду.

       При купівлі сушеної та в’яленої риби промислового виробництва, навіть в   закладах торгівлі, звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

Шановні мешканці Покровського району, купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі, де створені відповідні умови для їх реалізації.

 

Держпродспоживслужба, Покровський район