Відбувся тренінг з питань гендерно зумовленого насильства та насильства, пов’язаного з конфліктом

  • 95

Гендерні стереотипи ще досі живуть в українському суспільстві, що спричиняє дискримінацію та насильство. Від різних форм дискримінації і насильства у першу чергу страждають жінки та дівчата, що впливає на їхню кар’єру, видимість, представленість у родині, громаді та на різних рівнях прийняття рішень. Дискримінаційні норми впливають на поширення гендерно зумовленого насильства і є однією з найбільших глобальних проблем, яка торкається мільйонів жінок незалежно від їх соціального, культурного чи економічного становища. Визнаючи це, спільнота активісток прагне змінити цю реальність через залученість до активної роботи з попередження гендерно зумовленого насильства та побудови взаємодії з представниками/цями влади.

Покращення безпекової ситуації в громаді залежить від злагодженої роботи суб’єктів взаємодії у питаннях протидії та реагування на випадки зумовленого насильства. Сьогодні роль жінок-активісток у цьому процесі є безцінною. Саме вони можуть бути голосом між постраждалими від гендерно зумовленого насильства, громадою та органами влади. З усім тим, їхні зусилля можуть бути максимально ефективними, коли вони мають доступ до необхідних ресурсів, навичок та підтримки.

Завдяки проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery), який впроваджує Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні із залученням Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та UN Women Ukraine/ООН Жінки в Україні Структури ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з БФ «Слов’янське Серце» протягом 06-07 жовтня поточного року у м. Дніпро проводився тренінг для представниць міжвідомчої співпраці та жіночих ініціативних груп щодо наявних сервісів гендерно зумовленого насильства/сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом
та наявних систем перенаправлення.

Мета заходу – надання знань і формування компетенцій у представниць та представників місцевої громади з метою посилення міжвідомчої співпраці та жіночих ініціатив для попередження і підтримки постраждалих від гендерно зумовленого насильства на рівні громад.

До участі долучилися представники управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, зокрема начальник управління – Лілія ЗОЛКІНА, та представниці низки громад Донецької області. Від Криворізької ТГ дводенне навчання пройшли начальник гуманітарного відділу Криворізької сільської ради – Лариса Грибаускас та головний спеціаліст відділу – Тетяна Стащенко.

Неймовірно цікавий тренінг, багато корисної нової інформації, професійна подача матеріалу, доброзичлива та надихаюча атмосфера! Розглянуті важливі питання безпекової ситуації в громаді, значення ролі жінок-активісток в цьому процесі. Новий погляд на історичні етапи фемінізму, відстеження особливостей цього руху в Україні. Щиро дякуємо організаторам тренінгу за чудовий захід! Висловлюємо подяку тренеркам Еллі Ламах та Марії Дмитрієвій за нові знання, практичний досвід і приємне спілкування! Працюємо, навчаємося та віримо у Перемогу!