Психологічні послуги для молоді Криворізької ТГ

  • 89

Говорячи про здоров’я, ми часто маємо на увазі тільки фізичне здоров’я людини, не враховуючи психічне благополуччя людини, яке є невід’ємною його частиною. У Статуті ВООЗ говориться: «Здоров’я – це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів». 

Психічне здоров’я включає в себе не тільки відсутність психічних розладів, а цілий комплекс, який включає в себе такий стан особистості, при якому вона здатна розвивати та реалізувати свої здібності, може переживати та використовувати ефективні стратегії подолання повсякденних життєвих стресів, реалізовувати свій професійний потенціал та сприяти розвитку у своїй громаді.

Психічне здоров’я має важливе значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності людини робити внесок в життя суспільства. Фізичне здоров’я неможливе без психічного здоров’я, адже вони багато чим пов’язані. Наші емоції та відчуття мають вплив на фізичне самопочуття та навпаки. Тому, наприклад, потрібно приділяти особливу увагу проблемам психічного здоров’я людей з хронічними фізичними захворюваннями, здоров’ю людей, що страждають на психічні захворювання, надаючи їм підтримку та професійну допомогу, коли це необхідно.

Майже 2 роки українці перебувають у стані перманентного стресу. Як війна впливає на психологічне, а, відтак, і на фізичне здоров’я, і чого варто особливо остерігатися?

Українці у середньому демонструють настільки високий рівень стійкості і витривалості, що дивують весь світ. В основі національної стійкості лежить як впевненість в моральній правоті, так і сподівання на перемогу.

Разом з тим повномасштабне вторгнення накладає відбиток на психіку кожної людини, навіть якщо особистість вважає себе сильною та не вразливою.

Людство неодноразово проходило крізь історичні злами, найгострішою формою яких є війна. Але люди 21 століття не могли собі уявити, що доведеться проходити через настільки деструктивний досвід.

Рівень негативного впливу на психіку не корелюється напряму з випробуваннями, які людині довелося пройти. Травматизація безсилим спостереженням за війною на екранах гаджетів на тлі економічної скрути погіршує психологічний стан навіть у людей, що фізично перебувають у безпеці.

І ті, хто перебувають у виснаженому стані, і ті, хто залишаються у форматі самомобілізації, мають усвідомити, що їхній стан – наслідок психологічної травми. Відтак необхідно попіклуватися про ментальне здоров’я.

 

До Всесвітнього дня ментального здоров’я (10 жовтня) гуманітарний відділ Криворізької сільської ради пропонує молоді громади, а також всім бажаючим ознайомитися з добіркою онлайн-ресурсів безоплатних психологічних послуг. Мапування здійснено фахівцем відділу – Ольгою Швець у рамках навчання «Молодіжна робота під час війни #вГору» в межах проєкту «Згуртування навколо молодіжної участі» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу. 

Також нагадуємо, що на базі Криворізької ЗОШ І-ІІІ ступенів функціонує освітній консультаційний пункт, де кваліфікованим фахівцем надається психологічна допомога і підтримка населенню громади. Кожен охочий може звернутися з цього питання до відповідальної особи закладу.  

 

#ЄвроВідродження

#ПрямуємоРазом

#ДОДМЦ

#ГО_МЦ_Територія_ініціатив

#МережуванняЗадляСтійкості

#NetworkingforResilience