Увага! Сказ!

  • 45

Фото без опису
 

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин (коти, собаки, сільськогосподарські та дикі тварини) і людини. У дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.

В останні роки в Україні значно погіршилася епізоотична ситуація зі сказу. Активні вогнища природного типу цієї особливо небезпечної інфекції існують практично на всій території України.

З початку 2023 року на підконтрольній Добропільській філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» території зареєстровано 7 випадків сказу серед тварин, а саме:

  • на території Добропільської ОТГ – 5 випадків (2 домашні собаки, 1 домашня кішка, 1 коза, 1 теля);
  • на території Криворізької ОТГ – 1 випадок (домашній кіт);
  • на території Шахівської громади – 1 випадок (корова);
  • на території Білозерської ОТГ випадки сказу серед тварин не зареєстровані.

           Звертаємо Вашу увагу, що серед вищеперерахованих випадків у серпні місяці поточного року на території Добропільської громади зареєстровано 2 випадки сказу серед тварин (домашній кіт та теля).

Вкотре нагадуємо, що дуже важливо дотримуватись Правил утримання тварин: вигулювати собак тільки на повідках та у намордниках, у сільській місцевості – тримати на прив’язі або у вольєрах.

 

Пам’ятайте — запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:

 

  1. Всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив’язі, або у вольєрах.
  2. У жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 15 днів. Про це негайно слід повідомити Покровську державну лікарню ветеринарної медицини.
  3. Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру.
  4. Кожну тварину з незвичайним поводженням (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ.
  5. Слід уникати зайвого контакту з дикими та безпритульними тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

 

 

Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за допомогою! Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до неупередженої ситуації.

 

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»