Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань пенсійного забезпечення

  • 107

Фото без опису

 

У квітні 2023 року відбулися зміни у деяких законодавчих актах, що стосуються виплати, переказу пенсій і оформлення пенсійного посвідчення.

 

А саме:

 

Внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України №1596 «Про затвердження Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках», якими передбачено можливість укладення договорів банківського рахунка з уповноваженими банками, які не мають філій, відділень, представництв за місцем проживання одержувача, у тому числі з банками (необанками), які взагалі не мають власної мережі.

 

Відтепер одержувачам надано можливість разом з відкриттям банківського рахунка без відвідування установи банку подавати заяву про виплату пенсії або грошової допомоги через установи уповноважених банків в електронній формі з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

 

Згідно зі змінами, внесеними до постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану», передбачено можливість здійснення за бажанням одержувачів та наявністю технічної можливості АТ «Укрпошта» переказу коштів у країну перебування пенсіонера за їхній рахунок.

 

Одержувачам, які тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, надано можливість відновлювати припинену в період воєнного стану виплату пенсії шляхом надіслання заяви поштою в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України.

 

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.04.2023 № 325 «Деякі питання оформлення пенсійних посвідчень внутрішньо переміщеним особам» скасовано дію абзацу третього пункту 1 постанови КМУ від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», яким передбачено, що для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, діють лише електронні посвідчення пенсіонера (ЕПП).

 

Звертаємо увагу, що внутрішньо переміщені особи, які набули цього статусу до 24 лютого 2022 року, отримували лише електронні пенсійні посвідчення.

Наразі дію відповідного пункту зупинено на весь час дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування. Отже, внутрішньо переміщені особи, які були взяті на облік до 24.02.2022, мають можливість оформлення та поновлення паперового пенсійного посвідчення.

 

Замовити паперове пенсійне посвідчення можливо онлайн на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або особисто звернутися до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду на території України  незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.  

 

Інші новини

Всі новини