Слово рідне, українське…

  • 198

Українська література – дуже вагома складова історії та культури нашого народу, яка втілила в собі усі багатовікові надії та прагнення нашої нації. Нам на поміч у цій справі завжди приходили поети і письменники – справжні борці палкого слова, які намагалися висвітлити та втілити у життя проблеми людської особистості у своїх творах. Найкращі представники української нації намагалися зобразити всю багатоманітність нашого народу та культури, яка формувала його світогляд протягом багатьох сторіч. Літературні українські традиції сягають своїм корінням часів Київської Русі та фольклорних язичницьких вірувань. Досить згадати таку визначну літературну пам’ятку як «Слово про похід Ігорів», яка й досі знаходиться серед найдавніших літературних творів світу.                          

Українська література виступає самобутнім та унікальним матеріалом і, водночас, являє собою частину світового літературного надбання та процесу. Ця многогранність досягається тим, що український літературний процес був нерозривним із загальноєвропейськими та світовими тенденціями і найкращі гуманістичні ідеї завжди проникали на терена України. Творчість українського кобзаря Тараса Григоровича Шевченка нині шанується у всьому світі, як невимовний приклад любові до людини та до рідної Батьківщини. Його творчість є яскравим прикладом напряму романтизму, що в той час панував на теренах Європи.

Окремим прикладом літературної української думки постають «Лісова пісня» Лесі Українки та «Тіні забутих предків» Михайла Коцюбинського. Багатьом до вподоби українська поезія двадцятого століття, на кшталт Є. Маланюка, О. Олеся, М. Рильського. Поети-мрійники, які були змушені з політичних причин залишити нашу країну, створили безліч літературних шедеврів світового класу, якими захоплюються і нині наші сучасники. Навіть у тяжкі часи, коли українське слово заборонялося, а думка була під невпинним наглядом державних представників, українське слово не спинялося і приносило плоди радості та щастя всім цінителям української літератури.

Гуманітарний відділ Криворізької сільської ради нагадує, що задля підняття духу нашої нації в час нелегких випробувань, в закладах освіти та культури громади продовжується низка тематичних заходів.

Учні Криворізької ЗОШ  І-ІІІ  ступенів доєдналися до участі у флешмобі «Малюємо Герб України – символ суверенної держави і нашої свободи!».