«Значення якості питної води для здоров’я людини!»

  • 1198

 

 

«Значення якості питної води для здоров’я людини!»

Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Вода- це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету. Вже давно вчені довели, що вода впливає на тривалість життя людини. Це не дивно, коли врахувати, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 90% людських хвороб спричинені вживанням неякісної води. В наш час питання якості питної води не втратило актуальності.

Ще у давні часи люди шанували і цінували воду, дбайливо ставились до джерел, криниць і колодязів.

Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я, забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. В зв’язку  з цим, рекомендуємо власникам колодязів  проводити аналізи води щороку.

Результати лабораторних досліджень питної води, які були відібрані 15 лютого 2022 року Добропільською філією ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» показали, що вода із свердловини с.Добропілля, резервуару с. Добропілля та водогінних мереж с.Добропілля, с.Криворіжжя та с.Шилівка за визначеними санітарно-хімічними показниками: забарвленість, водневий показник та нітрати відповідають нормативам ДержСанПіН 2.2.14-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». За мікробіологічними показниками відхилення не встановлені. Загальна жорсткість води значно перевищує нормативний показник.

           Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня через воду, Криворізька сільська рада рекомендує     дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних пра­вил:

- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;

- не пити воду з випадкових джерел;

- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);

- купатися тільки в спеціально відведених місцях.

  

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.