До уваги сільськогосподарським підприємствам, фермерським господарствам і фізичним особам підприємцям про необхідність отримання допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами

  • 275

   Відповідно до статті 18 Закону України «Про захист рослин», статті 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані допускати до робіт, пов'язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли згідно з цим Законом спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин щороку.

   Згідно «Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015р. №667, Держпродспоживслужба України є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі захисту рослин. Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області відповідно до положення, є територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

   Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 1995р. №746 «Про затвердження Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами», підставою для видачі такого допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка (згідно форми, що визначено Постановою КМУ України № 746 від 18 вересня 1995 р.) з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я. 

 Крім цього, згідно  зі ст. 21 Закону України «Про захист рослин», порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, яку несуть особи, винні у не проходженні спеціальної підготовки та неотриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобів захисту рослин.    

Допущення до роботи з пестицидами осіб, які не мають допуску є порушенням Закону України «Про захист рослин». Відповідальність за порушення законодавства про захист рослин несуть особи, винні у не проходженні спеціальної підготовки та неотриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобами захисту рослин.

   Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі під час виконання роботи допуск, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи. Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску, забороняється.

 Проведення навчання із видачею посвідчення здійснюється Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області. Для проходження навчання підприємствам, фермерським господарствам, установам, організаціям та громадянам, які використовують засоби захисту рослин для боротьби з шкідливими організмами (хворобами, шкідниками, бур’янами, тощо), та проводять торгівлю цими препаратами, необхідним є подання письмової заяви до Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за адресою: м. Добропілля, вул. Банкова, буд. 32 кв. 2 та можна одержати більш детальну інформацію про отримання Посвідчень і Допусків.

   Одержання працівниками сільськогосподарського підприємства та фермерського господарства допуску до робіт з пестицидами і агрохімікатами дозволить більш якісно і безпечно проводити комплекс робіт із захисту сільськогосподарських культур, зменшить ризики потрапляння пестицидів на прилеглі території, а також сприятиме діяльності аграрного сектору економіки у правовому полі.

Тільки дотримання вимог законодавчих актів у сфері захисту рослин, чітке виконання Державних санітарних правил, техніки безпеки, особиста відповідальність керівників господарств та інших суб’єктів господарювання забезпечить недопущення нанесення шкоди здоров’ю людей, безпеку бджіл, недопущення забруднення навколишнього природного середовища та отримання бажаного результату від проведення цих видів робіт.

Отримати допуски та посвідчення необхідно до початку весняно-польових робіт!

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби

В Донецькій області                                                                        Тетяна Гавриленко


Фото без опису