Як запобігти сказу?

  • 271

Фото без опису

Сказ – це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.

За 2 місяці 2024 року на підконтрольній Добропільській філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» території зареєстровано 3 випадки сказу серед тварин:

  • І випадок – у телиці на території с.Новофедорівка (Криворізька ОТГ);
  • ІІ випадок – у домашньої кішки на території сел.Святогорівка (Добропільська ОТГ);
  • ІІІ випадок – у домашньої кішки на території сел.Грузьке (Шахівська ОТГ).

За медичною допомогою до лікувальних закладів звернулося 30 осіб, які постраждали від укусів тваринами. З усіх постраждалих осіб, 13 особам призначено курс антирабічної вакцинації. Про «40 уколів в живіт» не йдеться. Графік вакцинації складається з 5 щеплень:  0-й день (день звернення до лікаря), а потім у 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Для недопущення сказу серед свійських тварин власникам необхідно щороку робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Для проведення щеплення тварині необхідно звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Що робити, якщо вас вкусив чи подряпав ссавець або на шкіру чи слизову потрапила його слина?

  • Ретельно (щонайменше упродовж 10-15 хвилин) промивайте місце ураження проточною водою із милом.
  • Обробіть краї рани чи подряпини антисептиком або спиртовим розчином та накладіть асептичну пов’язку. 
  • Якщо рана сильно кровить або це артеріальна кровотеча – не гайте часу і викликайте швидку медичну допомогу.
  • Якнайшвидше зверніться по медичну допомогу для проведення щеплення антирабічною вакциною.

Сказ є серйозним захворюванням, проте за допомогою вчасної вакцинації та правильних заходів безпеки можна уникнути зараження. Важливо бути свідомим інфекційних ризиків та дотримуватися рекомендацій лікарів для збереження власного здоров'я та безпеки спільноти.

 

 

 

 

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»