«Омікрон». Що відомо про новий варіант коронавірусу?

  • 169

 

Варіант вірусу COVID-19 «Омікрон» викликає занепокоєння ВООЗ, оскільки доведено, що він має кілька мутацій, які можуть вплинути на його поведінку. Наразі про «Омікрон» відомо небагато, тому тривають численні дослідження для оцінки його передачі, тяжкості перебігу хвороби та ризику повторного зараження.

Як виник варіант «Омікрон»?

Коли вірус інтенсивно поширюється та викликає численні інфекції, ймовірність його мутації зростає. Чим  більше можливостей для поширення вірусу, тим  більше можливостей для його мутацій.

Чи є варіант «Омікрон» більш заразним?

«Омікрон» поширюється швидше, ніж інші варіанти. На основі наявних даних ВООЗ вважає, що «Омікрон»  заразніший ніж   «Дельта».

Де вже є варіант «Омікрон»?

Варіант «Омікрон» на сьогодні виявлений у багатьох країнах світу. ВООЗ повідомляє, що він, імовірно, вже присутній у більшості країн, навіть якщо його ще там не ідентифікували.

Чи викликає  «Омікрон» більш важкий перебіг хвороби порівняно з іншими варіантами COVID-19?

Попередні спостереження вказують на те, що «Омікрон» на відміну від «Дельта» має менш важкий перебіг хвороби. Але для остаточних висновків потрібно більше досліджень. ВООЗ попереджає, що «Омікрон» не слід сприймати як «легкий» варіант коронавірусу.

Чи має «Омікрон» інші симптоми?

Поки що немає інформації  що «Омікрон» викликає особливо відмінні симптоми  в порівнянні з тими що виникають при захворюванні на інші  варіанти коронавірусу. Експерти з Південної Африки, де було вперше виявлено штам коронавірусу «Омікрон», назвали п'ять його основних симптомів:

  • першіння в горлі,
  • сухий кашель,
  • сильна втома,
  • легкі болі в м'язах,
  • нічна пітливість.

Чи можуть поточні тести на COVID-19 виявити варіант «Омікрон»?

ПЛР-тести та швидкі діагностичні антиген-тести, які широко застосовуються, дозволяють виявити COVID-19, включаючи варіант «Омікрон».

Як  захистити себе та свою сім’ю від варіанту «Омікрон»?

Поява таких нових штамів, як «Омікрон», нагадує нам, що до кінця пандемії COVID-19 ще далеко. Саме тому дуже важливо  продовжувати дотримуватися актуальних порад для запобігання поширенню вірусу, таких як соціальна дистанція, носіння масок, регулярне миття рук та інтенсивне провітрювання приміщень.

А також  необхідно обов’язково зробіти щеплення проти коронавірусу! Потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви раніше вже перехворіли на COVID-19. Хоча у людей, які одужали після COVID-19, може розвинутися певний природний імунітет до коронавірусу, але ми все ще не знаємо, як довго він триматиметься і наскільки добре ви захищені. Вакцинація є більш надійним захистом.

Важливо пам’ятати, що всі варіанти COVID-19 можуть спричиняти важке захворювання або навіть смерть, включаючи варіант «Омікрон», який   швидкими темпами розповсюджується в світі. Саме тому запобігання поширенню вірусу та зниження ризику зараження ним є настільки важливими. 

 

 

Завідувач відділення епідеміологічного

нагляду  (спостереження) та профілактики

інфекційних хвороб Добропільської  філії

ДУ «ДОЦКПХ МОЗ»                                                    Людмила СЕВАСТЬЯНОВА