Патронатна сім’я або як стати патронатним вихователем?

  • 542

           23 грудня на засіданні клубу свідомого батьківства заснованого Добропільським міським центром зайнятості розглядали тему «Патронатна сім’я або як стати патронатним вихователем?».

           Для України це нове явище, проте в розвинутих країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків. Що таке патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем, розповіла фахівчиня із соціальної роботи Добропільського міського центру соціальних служб Марина Вакарашу.

            «Патронат над дитиною – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Чому ця послуга потрібна саме сьогодні? Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, послуга патронату над дитиною набуває ще більшої актуальності. Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї» - зазначила фахівчиня.

            У заході взяли участь 8 шукачів роботи.

             Результатом заходу стало створення комунікаційного майданчика для спільного партнерства Добропільського центру зайнятості та Добропільського центру соціальних служб щодо інформування та працевлаштування шукачів роботи патронатними вихователями.