Пандемія COVID-19: що відомо про штами коронавірусу

  • 244

У світі почав поширюватися новий штам коронавірусу «Омікрон», про який ученим відомо ще дуже мало. За попередніми даними, на відміну від «Дельти», він не викликає тяжкого перебігу хвороби, але водночас може бути більш заразним. Незважаючи на невивченість цього варіанту, чимало країн світу, Україна теж, вже почали вживати додаткових заходів безпеки – обмежувати або закривати в'їзд з Африки, де і було виявлено «Омікрон».

Що відомо про новий штам та інші мутації коронавірусу, що викликають занепокоєння ?

В усьому світі циркулюють різні штами Covid. У літку 2021 року у Всесвітній організації охорони здоров'я вирішили позначати штами коронавірусу літерами грецького алфавіту, а  не використовувати назви країн, де штами було виявлено.

Штам «Альфа»

Штам коронавірусу «Альфа» було вперше виявлено у вересні 2020 року у Великій Британії. У грудні ВООЗ дала йому назву і позначила як такий, «що викликає занепокоєння». Для британського штаму найбільш характери такі симптоми, як кашель, сильна втома, біль у горлі та м'язах. Порівняно з іншими штамами рідше зустрічається втрата нюху та смаку.

Крім того, штам «Альфа» порівняно з «китайським» варіантом швидше поширюється.

Штам «Бета»

«Бету» виявили у травні минулого року у Південно-Африканській республіці. Його особливість у тому, що він краще поширюється серед молодих людей і найчастіше викликає у них ускладнення. Крім того, є ризик повторного інфікування серед тих, хто раніше перехворів на коронавірус або вакцинувався.

У штаму «Бета» немає жодних специфічних симптомів, картина типова для захворювання на коронавірус: температура, кашель, втрата смаку і нюху тощо.

Штам «Гамма»

Штам «Гамма» вчені зафіксували рік тому у Бразилії, хоча є думка, що він циркулював з липня 2020-го. У Міністерстві охорони здоров'я Бразилії заявили, що цей варіант утричі заразніший, ніж виявлений в Ухані.

При інфікуванні цим штамом спостерігаються стандартні для коронавірусу симптоми. Проте захворювання важче переносять молоді люди та вагітні жінки. Також штам може долати природний імунітет і викликати повторне зараження у людини, яка перехворіла.

Штам «Дельта»

Спалах штаму «Дельта» був зафіксований в Індії у жовтні 2020 року. Поточна хвиля коронавірусу в багатьох країнах викликана саме цим варіантом. Штам «Дельта» дуже заразний – приблизно вдвічі, ніж попередні варіанти COVID-19. Крім того, він викликає тяжкий перебіг хвороби і частіше призводить до госпіталізації.

Найбільш характерними для нього симптомами є: головний біль, біль у горлі, підвищена температура, кашель та нежить. При цьому в інфікованих рідше трапляється втрата нюху. У деяких випадках при «Дельті» також можуть бути симптоми, що нагадують харчове отруєння.

Також статус «підвищеної уваги» мають три штами – «Лямбда», «Мю» та «Йота».

Штам «Лямбда» було виявлено у грудні 2020-го у Перу. Для нього характерні висока температура, сильний кашель, втрата смаку та нюху.

«Мю» виявили на початку 2021 року в Колумбії. Він поки не до кінця вивчений, але якихось особливих симптомів не має.

Штам «Йота» зафіксували у листопаді 2020-го у США. У нього цілком звичайні симптоми, проте летальність серед літніх пацієнтів набагато вища.

Штам «Омікрон»

«Омікрон», як і штам «Бета», виявили в Південно-Африканській республіці, у листопаді. Він також має статус такий, «що викликає занепокоєння».

На даний момент учені не знають, чи викликає штам «Омікрон» тяжкий перебіг хвороби, але, за попередніми даними, які надходять від МОЗ ПАР, такої небезпеки немає. Але цей варіант може мати підвищену контагіозність.

Для  «Омікрона» є два характерні симптоми – стомлюваність та прискорене серцебиття. Може бути висока температура і ломота в тілі, а втрата нюху та смаку майже не зустрічаються.

У ВООЗ поки що не сформували якихось певних рекомендацій щодо стримування поширення штаму COVID-19 "Омікрон", необхідно більше часу для його вивчення. Спеціальний представник Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з боротьби з COVID-19 Девід Набарро заявив, що через мутації, які можуть зробити "Омікрон" більш заразним штамом, імовірність того, що він швидко пошириться всім світом, украй висока.

Він додав, що ВООЗ наразі має лише попередню інформацію щодо ефективності наявних заходів проти "Омікрону". Це стосується і вакцин, і методів діагностики, і терапії.

В європейському регіоні все ще переважає поширення штаму "Дельта", і способи боротьби з коронавірусом залишаються незмінними. В Україні уже зафіксований 1 випадок захворювання  на «Омікрон".

 Серед основних зусиль зі стримування поширення COVID-19 – масова вакцинація, отримання бустерних доз вакцин, носіння масок, мінімізація соціальних контактів усім без винятку.

 

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                            Людмила СЕВАСТЬЯНОВА

 

Фото без опису