БЕЗПРИТУЛЬНІ ТВАРИНИ – НАШІ ДРУЗІ!

  • 540

Фото без опису

Міжнародний день безпритульних тварин проходить щорічно у другій декаді серпня. У 1992 році його започаткувала Міжнародна спільнота прав тварин. Наразі цей день відзначають у понад 50 країнах і 6 континентах. Україна — одна з них.

Метою започаткування цього дня є привернення уваги до проблем безпритульних тварин переважно собак та котів, які часто опиняються на вулиці через жорстокість та безвідповідальність людей.

Одне із завдань Дня бездомних тварин - пробудити у власників звірів свідоме ставлення до своєї ролі, з тим, щоб запобігти поповнення рядів бездомних кішок і собак за рахунок неконтрольованого розмноження домашніх вихованців.

Перший закон, спрямований на захист тварин від жорстокості, був прийнятий у Великобританії в 1822 році.

В нашій країні нормативно-правове регулювання захисту тварин здійснюється законами України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про ветеринарну медицину», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб».

 

Чи бачили ви колись на вулиці песика, який явно шукає своїх господарів? Чи просто сидить, завмерши на зупинці громадського транспорту і заглядає в обличчя кожного?

Така собака скоріш за все загубилась або її просто залишили на вулиці недобросовісні господарі.

Саме такі тварини становлять основну кількість безпритульних.

Як можна зарадити цій ситуації?  Тварину можна брати додому, лише ретельно зваживши свої можливості. Якщо Ви впевнені в тому, що собака або кішка має стати частиною Вашого життя, і врешті решт стаєте господарем тварини, запам’ятайте головний принцип поводження з нею – відповідальність. Не дозволяйте тварині гуляти в людних чи малознайомих місцях без повідка та ніколи не залишайте її без нагляду.            

Особливої уваги заслуговує питання розмноження.  Якщо Ви власник породистої тварини, що має племінну цінність, це одна справа. Тварина зареєстрована в клубі, і координацією цих питань займаються фахівці. 
Якщо ж Вашим улюбленцем є просто чудовий безпородний друг, найкращим виходом для Вас та для нього стане його стерилізація. Звісно, можна просто контролювати тварину в «небезпечний» період, проте це потребує додаткових зусиль з Вашого боку. Отже, безпритульні тварини не з’являються із повітря, за їх появою на вулицях завжди стоїть людська легковажність чи безвідповідальність. 

 Регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, проводиться відповідно до вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

  

Допомагати тваринам просто – достатньо бути уважним і не проходити повз, коли хтось потребує допомоги.

Поставити мисочку з водою в спеку чи пускати погрітись тварину у зимові морози – це зробити зовсім не складно і не потребує багато коштів, але це може врятувати тварині життя.

Також завжди можна знайти однодумців, щоб допомагати тваринкам шукати нові домівки та люблячих господарів. Це не займе багато вашого часу, але для тварин така увага і допомога – безцінні.

Безпритульні тварини, їх винахідливість і миролюбність, їх любов до життя - це відмінний привід згадати про ці гарні якості, властиві і нам, людям. Давайте поділимося з ними і своєю добротою, проявимо до них нехай маленьку, але турботу. Може не відразу, може не сьогодні, але обов’язково подбаємо про них, адже вони абсолютно завжди готові відгукнутися на нашу доброту. Вони завжди готові радувати нас, виляти хвостом або ніжно муркотіти, стрибати від радості і по своєму посміхатися нам. Вони люблять нас, людей, адже так і не покинули наше, дуже часто вороже середовище проживання. Давайте і ми будемо любити їх, висловлюючи цю любов у практиці свого життя.

 

Інші новини

Всі новини