Штам CONID-19 Дельта: симптоми, вакцинація

  • 2340

Мутації — звичайна справа для вірусів. Постійна передача від людини до людини, ліки й вакцини — усе це  призводить до того, що вірус адаптується і виробляє нові властивості. Так світ отримав посилену версію  коронавірусу.

Дельта — новий штам коронавірусу — значно небезпечніший за попередні варіанти.

Відповідно до дослідження, проведеного вченими з Китаю виявилося, що вірусне навантаження на організми людей, заражених Дельтою, було вищим у 1260 разів. Саме це й робить його таким небезпечним — у дихальних шляхах людини зосереджується величезна кількість вірусних частинок, через що люди стають суперпоширювачами, навіть не підозрюючи про це.

 За даними департаменту громадського здоров’я Великої Британії, штам «Дельта» в 1,6 рази заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 разів частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 рази   частіше – до реанімації.

У людини проявляються симптоми штаму «Дельта» в середньому за чотири дні після зараження, тоді  як  усереднений показник для «оригінального» коронавірусу був близько шести днів. Людина-носій вірусу найбільш заразна для оточуючих за день-два до появи в неї симптомів хвороби.

У Міністерстві охорони здоров’я України назвали характерні симптоми при зараженні коронавірусом штаму «Дельта». Лихоманка, головний біль, чихання, біль у горлі та нежить поширені, тоді як кашель та втрата нюху чи смаку - менш поширені. Також повідомляють про серйозніші симптоми, включаючи порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин та гангрени.

«Дельта» протікає агресивніше та швидше, ніж попередні штами: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів може різко знизитися сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують перебування в реанімації. Вік важких хворих – від 30 до 40 років.

Ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби при зараженні штамом «Дельта» набагато вища, якщо ви не вакциновані. Вакцина, яка сьогодні використовується і визнана ВООЗ, запобігає середньому і важкому перебігу хвороби. Тобто якщо все ж зараження відбулося, повністю вакциновані особи переносять хворобу безсимптомно або ж в значно легшій формі.

 Згідно з даними дослідження, деякі вакциновані особи мали таке ж вірусне навантаження, як і невакциновані. А це означає, що заражені дельта-варіантом щеплені люди теж можуть бути носіями  і розповсюджувачами коронавірусу  тільки при цьому ще й не знатимуть, що вони є переносниками  хвороби. Цього не спостерігалося   при  інших видах коронавірусної хвороби.

Захворюваність зростає.  Україна вже перетнула межу в 6600 інфікованих за добу. Щоб  запобігти  поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, в тому числі викликаною Delta-штамом треба дотримання простих правил:

  • використовуйте засоби індивідуального захисту – маски; важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс;
  • дотримуйтесь безпечної фізичної дистанції – не менш 1,5 метрів; також рекомендуємо утриматись від відвідування масових заходів та уникати місць масового скупчення людей;
  • виконуйте правила гігієни рук – ретельне миття рук та використання антисептичних засобів для обробки рук;  не торкайтесь брудними руками  обличчя, в тому числі очей, слизових оболонок роту та носу.

При виникненні  симптомів гострих респіраторних захворювань не займатись самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря, який призначить  необхідні обстеження та адекватне лікування. Не госпіталізовані  хворі на COVID-19  та особи, які перебували з ними в контакті,  повинні дотримуватись обов’язкової самоізоляції.

 

 

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                                Людмила Севастьянова