Абсурдні міфи про вакцинацію проти коронавірусу

  • 561

В цій статті ми   пояснемо, чи потрібно готуватися до вакцинації та в які міфи про щеплення від коронавірусу вірити не варто.

Чи треба готуватися до вакцинації від Covid-19?

Вакцинація – це не операція. До вакцинації від коронавірусу якось особливо готуватися не потрібно. Якщо людина не відчуває розладів стану здоров’я, вона може йти вакцинуватися. Жодних аналізів не треба здавати, немає ніякої дієти, якої необхідно притримуватись до, або після  вакцинації. Людина веде абсолютно звиклий для неї спосіб життя.

Вакцина і алкоголь

Ніяких обмежень щодо вакцинації від коронавірусу і вживанням алкоголю до чи після неї немає й алкоголь не має впливу на якість щеплення. Єдина вакцина, яка несумісна з алкоголем, це щеплення проти сказу.

Мочити можна

Існує міф про те, що місце уколу мочити не можна. Навпаки – людина повинна дбати про гігієну шкіри, тому приймати ванну чи душ після вакцинації можна без обмежень.

Чи можна їхати на відпочинок чи займатися спортом?

Спосіб життя після вакцинації не порушується. Однак, у частини людей після щеплення підвищується температура. Тому таким людям дійсно краще лишитися вдома і вживати більше рідини, пити жарознижувальні препарати. Але така реакція – це абсолютно нормальне явище і триває кілька днів. Якщо ж ви почуваєтеся добре, можете спокійно їхати відпочивати, йти на роботу чи займатися спортом.

Чи будете Ви  заразні після щеплення?

Ні, тому самоізолюватися після щеплення не потрібно. Жодна з  вакцин від коронавірусу, які використовує Україна, – не «жива» і не має активного збудника вірусу. Тобто, вакциновані люди не є загрозою для оточуючих і заразити інших не можуть.

Вакцина впливає на плідність?

Останнім часом серед чоловіків дуже популярний міф, що вакцинація від коронавірусу впливає на плідність. Але за механізмом свого виготовлення всі чотири вакцини жодного впливу на кількість чи якість сперматозоїдів не мають. Так само не доведений прямий негативний вплив ні однієї з вакцин на вагітність.

То вагітним можна вакцинуватись?

Медики радять вагітним щепитися тоді, коли ризики від хвороби перевищують ймовірні ризики від вакцинації. Тобто, якщо вагітна жінка чи її близькі родичі контактують із великою кількістю людей. Вагітних дозволено щепити препаратом Comirnaty/Pfizer-BioNTech, оскільки він має достатню кількість клінічних досліджень, що доводять його безпечність для вагітних. Обмежень щодо терміну вагітності немає.

Що стосується жінок, які годують грудьми, то у МОЗ зазначають, що вони можуть щепитися вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio). Інструкцією вакцини CoronaVac/Sinovac Biotech забороняється щеплення таких жінок.

А хворим на хронічні та онкозахворювання?

Так, оскільки такі люди перебувають у зоні ризику і можуть важче перенести хворобу. Однак хронічні захворювання можуть впливати й на результат вакцинації, тому перед щепленням варто порадитись із лікарем.

РНК-вакцини від Pfizer і Moderna генетичні?

Ні, хоча це дуже популярний міф. Обидва препарати – це мРНК вакцини, що містить генетичний код збудника коронавірусу. Але він жодного стосунку до людського набору хромосом не має і вплинути на модифікації ДНК не може.

В організм не вводять збудник, а вводять лише інформацію про нього, відповідно, на введення цієї інформації організм синтезує речовину, подібну до коронавірусу, і потім вже виробляє антитіла захисту до нього. І тому впливу на набір хромосом людини мРНК вакцини не мають, це нереально і не можливо.

Чи можна змішувати вакцинацію з прийомом ліків?

Так. Медики закликають не припиняти вживати ліки до та після вакцинації, особливо людям із хронічними захворюваннями, як-от цукровий діабет чи серцево-судинні захворювання.

А вакцини?

Поки що змішувати вакцини різних виробників для вакцинації однієї людини не можна, однак деякі країни експериментують із першою дозою, наприклад, препарату від AstraZeneca, а другою – від Pfizer. В інструкції від виробника препарату (вакцини) вказано, що наразі не вивчена його сумісність із іншими вакцинами, тому поки що в Україні не  змішують вакцини. Однак найближчим часом усе може змінитися.

Вакцинованим треба носити маску?

Принаймні, ця вимога залишається обов’язковою згідно з постановою Кабміну про запровадження карантину. Головний санітарний лікар України Ігор Кузін спрогнозував, що скасувати масковий режим в Україні можуть лише за умови вакцинації більшої частини населення та відсутності ризику передати вірус. За його словами, щонайменше восени та взимку українці точно ще носитимуть маски у громадських місцях. Кілька країн, які вже провакцинували більшу частину населення, намагалися скасувати обов’язковий масковий режим, однак через поширення нових штамів коронавірусу цю вимогу повернули.

Чи є все-таки якісь обмеження?

Єдине, що може бути протипоказом для другої дози, – це важка алергічна реакція. Таким людям другу дозу цією вакциною вводити не будуть. Під важкою алергічною реакцією лікарі розуміють анафілактичний шок – раптову алергію, яка зазвичай виникає у перші півгодини після щеплення. Тому лікарі просять упродовж 30 хвилин після вакцинації перебувати в тому місці, де вас щепили, аби в разі виникнення алергічної реакції медики могли надати допомогу.

Всі інші алергічні реакції, як-от почервоніння, свербіж, покашлювання чи кропив’янка вважаються легкими і не є протипоказанням для щеплення. Так само і сезонні алергії не є перешкодою для щеплення.

Пам’ятайте, що правдиву й вичерпну інформацію про вакцини можуть надати тільки медики. Не довіряйте неперевіреним джерелам, дотримуйтеся інформаційної гігієни.

Вакцинація – це важливий крок до збереження здоров’я і життя!

 

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                                            Людмила Севастьянова

Інші новини

Всі новини