Вакцинуйтесь від COVID-19!

  • 366

Зараз в Україні сприятлива епідеміологічна ситуація для  вакцинації проти  COVID-19. Скористайтесь цим часом до нової хвилі захворювання. Вакцинуйтесь, щойно у Вас буде така можливість. Надаємо пояснення до питань, які можуть виникнути у Вас перед  вакцинацією:

Чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже перехворіли на COVID-19.

Так. Зважаючи на те, що можна повторно заразитися COVID-19 й отримати серйозні ризики для здоров’я, потрібно вакцинуватися, навіть якщо Ви перехворіли. Якщо я зараз хворію, чи потрібно чекати одужання, щоб вакцинуватися?

Якщо Ви маєте симптоми застудних захворювань, наприклад, нежить, кашель, підвищення температури чи слабкість, це потенційно може бути COVID-19, навіть якщо результати тесту були негативними. Тож людині з такими симптомами або з підтвердженим COVID-19 варто дочекатися одужання. Адже прийшовши до медичного закладу, такі люди можуть заразити інших відвідувачів та працівників. Саме тому ми просимо спочатку одужати, а потім приходити на вакцинацію.

Чи потрібно робити  ІФА-тест на антитіла перед щепленням?

 Ні. Такий тест перед щепленням не є інформативним, тож робити його не потрібно.

Чи треба робити ПЛР-тест на вірус SARS-CoV-2 перед вакцинацією?

Ні, якщо у Вас немає симптомів, схожих на COVID-19.

Чи треба перед вакцинацією від COVID-19 робити обстеження чи аналізи, наприклад, загальний аналіз сечі, крові або вимірювати тиск?

Ні, не потрібно. У жодній країні світу люди не здають аналізів перед проведенням вакцинації — ані рутинної, ані від COVID-19! Те саме стосується і вимірювання артеріального тиску: перед проведенням щеплення в цьому немає жодної потреби. Наприклад, у Канаді вакцинуватися можна в аптеці, а у США — на стадіонах, куди заїжджають люди і вакцинуються, не виходячи з машини.

Як поводитися під час візиту на вакцинацію?

Дуже важливо, щоб процес вакцинації був організований безпечно: з дотриманням дистанції між пацієнтами щонайменше 2 метри, в просторих і провітрюваних приміщеннях. Тож спочатку зайдіть до медичного закладу й оцініть умови перебування в ньому. Подбайте про те, щоб якомога менше контактувати з іншими людьми. За змоги проведіть як найбільше часу не в черзі, а на свіжому повітрі. Якщо приміщення поліклініки погано провітрюється, наполягайте на тому, щоб відчинили вікна. Адже погано провітрюваний коридор або кабінет може стати смертельно небезпечним місцем. Майте при собі маску, дезінфектант для рук і власну ручку. Не зайвими будуть питна вода на випадок, якщо доведеться чекати, і легенький перекус, якщо ви маєте проблеми з рівнем цукру.

Як відбувається вакцинація?

Перед щепленням Ви заповнюєте затверджену форму МОЗ «Інформована згода та оцінка стану здоров’я…. на проведення щеплення…», під час заповнення якої, уважно відповідаючи на запитання, Ви  зменшуєте ризик побічних реакцій. Перед щепленням лікар проводить огляд  та опитування. Будь ласка, повідомте лікарю, якщо:

Ви вагітні або плануєте завагітніти,

• Ви годуєте грудьми,

• Ви були щеплені іншою вакциною проти COVID-19.

 

Потім медична сестра введе Вам вакцину в дельтоподібний м’яз руки.

Які можуть бути реакції на вакцину?

 Може бути підвищення температури, біль та/або почервоніння в місці ін’єкції після першої дози. Для деяких вакцин більш вираженою є реакція після введення другої дози. Одні вакцини викликають реакції у молодших людей, а інші — у старших. Тяжка алергічна реакція — анафілактичний шок — на вакцину вкрай рідкісна. Вона може проявитися в перші секунди чи хвилини після щеплення. Саме тому Вас попросять затриматися в пункті щеплення ще півгодини, щоб у разі серйозної алергічної реакції (анафілактичного шоку) вам надали вчасну і правильну медичну допомогу

Як діяти після вакцинації?

Підвищитися температура, біль у місці ін’єкції - це нормальні реакції на вакцину, які проходять за 1–2 дні. Якщо ж Вас щось непокоїть (наприклад, погано збивається температура, не минає набряк руки або біль у місці ін’єкції чи з’являються інші небезпечні симптоми, що не пов’язані з вакцинацією), зателефонуйте сімейному лікарю. Часто за реакцію на вакцину приймають симптоми інших захворювань, що збігаються в часі із щепленням. Наприклад, може погіршитися хронічне захворювання або з’явитися будь-яке інше. Загалом варто завжди мати під рукою телефон свого лікаря, щоб звертатися в разі потреби.

Будь ласка, не забувайте! Щеплення від COVID-19 не скасовує потреби: Провітрювати приміщення. Дотримуватися дистанції у 2 метри. Носити маску в людних місцях. Мити руки або, якщо немає такої змоги, обробляти їх дезінфектантом після перебування на вулиці, в магазинах, аптеках, ліфті.

 

 

 

Завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень

Добропільської міськрайонної філії

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»                            Людмила СЕВАСТЬЯНОВА