ПРОФІЛАКТИКА АСКАРИДОЗУ

  • 246

Аскаридоз – це поширена хвороба з групи гельмінтозів, яку спричиняє паразитування в організмі людини аскариди людської.

  Аналізуючи рівень ураженості аскаридами населення нашого регіону за 3 останні роки слід відмітити зниження захворюваності. Так, в 2018 році  було зареєстровано 22 випадки захворювання аскаридозом, із них дітей  13 випадків; в 2019 році – 23 випадки,  дітей - 11; в 2020 році – 15 випадків, дітей – 9. Проте, таке благополуччя оманливе, тому що щорічне обстеження дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів на ураженість гельмінтозами стало необов’язковим,  тому хворі на аскаридоз виявляються, в основному,  при госпіталізації в лікувальні заклади.

Аскарида - круглий черв'як довжиною 15–35 см, паразитує у нижньому відділі тонкого кишківника людини протягом 10-24 місяців. Єдиним джерелом зараження є інвазована (уражена аскаридозом) людина. Механізм передачі  фекально-оральний, який може реалізовуватися харчовим, водним або побутовим шляхами.

  Людина заражається при ковтанні яєць аскарид. У кишківнику із яєць виходять личинки, які проникають в кровоносні судини і  розносяться в печінку, легені, а звідти  до глотки, де знову заковтуються і потрапляють в кишківник. Через 2-2,5 місяці в кишківнику паразит досягає статевої зрілості і  самка аскариди відкладає яйця в кишківнику людини, які з фекаліями потрапляють в навколишнє середовище. За один день самка може відкласти до 250 тисяч яєць. При попаданні в грунт яйця розвиваються до інвазійної стадії і здатні заражати нового хазяїна.

Хвороба розвивається через 6 днів.  Клінічно виділяють дві фази прояву аскаридозу.

Перша фаза - пов’язана з перебуванням личинок в легенях, що може викликати катаральні явища верхніх дихальних шляхів.  Можливі підвищення температури тіла, кашель з виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, інколи – астматичний напад. Однак  перша фаза може протікати і безсимптомно.

Друга фаза  -  втрата апетиту, болі в животі, нудота, блювота, неспокійний сон, зниження уваги та працездатності. Також відбувається враження нервової системи: головні болі, запаморочення, дратівливість, слабкість. Захворюваність може супроводжуватись, алергічними реакціями, здуттям живота, закрепом, проносом, зниженням ваги тіла і навіть призводити до зниження фізичного та розумового розвитку дитини.

           Для діагностики аскаридозу є два методи – аналіз калу мікроскопічно та аналіз крові на імуноглобуліни. Дослідження  калу проводиться 3 рази з інтервалом у 3–5 днів.

Інфікування відбувається переважно у весняно-літньо-осінній період при проведенні сільськогосподарських робіт, відпочинку. Сприяє розповсюдженню аскаридозу вживання немитих овочів, ягід, фруктів, городини, які забруднені фекаліями з яйцями паразита.

Профілактика аскаридозу полягає в дотриманні правил особистої гігієни:

- вживайте тільки фільтровану водопровідну або кип’ячену воду; 

  • мийте руки  з милом після вулиці, перед приготуванням їжі та її вживанням;
  •  овочі мийте двічі. Холодною водою  перед чищенням і після чищення а потім опустіть  овочі в друшляку на 2-3 секунди в гарячу воду (70–76°С). Після  одразу промийте їх холодною водою;
  •  фрукти, що впали на землю, а особливо полуниці, слід промити під потужним струменем води, а потім на 2-3 секунди, безпосередньо перед вживанням, занурити в крутий окріп;
  •  зелень необхідно замочити на 30-40 хвилин у холодній воді, потім добре промити під проточною водою;
  • милом і мочалкою мийте дитячі іграшки, обробляйте вимиті іграшки гарячою водою;
  • регулярно обстежуйте домашніх тварин на наявність гельмінтів, а також проводьте їх дегельмінтизацію;
  • улаштовуйте дитячі майданчики та пісочниці  на сонячних ділянках, стежте  за відсутністю в них  сміття та фекалій;
  • не використовуйте фекальні маси для підживлення на присадибних ділянках.

Велике  значення має своєчасне виявлення захворілих на аскаридоз, лікування їх та  проведення профілактичної дегельмінтизації в вогнищах. 

Прийшла весна – пора першої зелені, активних земляних робіт, відпочинку виконуйте  правила особистої гігієни. Бережіться і будьте здорові!

 

 

 

Завідувач  відділення  організації

епідеміологічних досліджень                                 Людмила СЕВАСТЬЯНОВА