22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

  • 789

Фото без описуЩороку 22 травня  світова спільнота відзначає День біорізноманіття – свято, яке нагадує нам про необхідність збереження тварин, рослин, мікроорганізмів, екосистем та екологічних процесів, що в них відбуваються. Мета свята – спонукати людей до дій зі збереження видів всіх форм життя. Саме в цей день, у 1992 році була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття на спеціальній Конференції з прийняття узгодженого тексту даного документу (Найробі, Кенія).

Міжнародний день біорізноманіття це ще одна нагода звернути увагу владних структур та громадськості на проблему безповоротної втрати на Землі багатьох представників флори та фауни, впровадження заходів, спрямовиних на досягнення трьох основних цілей Конвенції про біорізноманіття – збереження біорізноманіття та екосистем, стале використання компонентів біорізноманіття та отримання вигод від використання генетичних ресурсів, зокрема включення питань збереження біорізноманіття у галезуві національні та місцеві стратегічні  документи розвитку та промислового планування і мобілізації всіх можливих ресірсів.

З часу підписання Конвенції термін “біорізноманіття” широко використовується науковцями, урядами, засобами масової інформації. Фактично, він використовується для позначення усіх проявів життя і акцентування на необхідності їх збереження, наголошує на одній з головних ознак життя – наявності великої кількості різноманітних живих форм.

Займаючи майже 6% площі Європи, Україна володіє близько 35% її біорізноманіття, і за цим показником випереджає майже всі європейські країни. Україна має значний потенціал біорізноманіття і може розглядатися як один з потужних резерватів для відновлення біорізноманіття усієї Європи. Географічне положення України, її фізико-географічні умови сприяли формуванню багатого рослинного і тваринного світу, що налічує більше 70 тис. видів.

На жаль, через незбалансоване ведення сільського господарства, надмірне антропогенне навантаження на довкілля стрімко зменшується видове різноманіття як тварин, так і рослин. Екологічні системи деградують або використовуються бездумно, що зумовлює втрату біологічного різноманіття і важких наслідків, які найближчими десятиліттями можуть лише підсилитися.    

 Криворізька сільська рада  закликає громадськість долучитися до відзначення свята та зробити свій внесок у справу збереження біорізноманіття.