Імунізація – це відповідь на інфекційну загрозу

  • 244

Щорічно в 20-х числах квітня в Україні проводиться Український тиждень імунізації, який відбувається одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями.

Імунізація  — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет до інфекційної хвороби.  Вона може бути як природною, так і штучною.  Природня  імунізація виникає після перенесеної хвороби.  Штучна ж здійснюється шляхом введення вакцин.

У вакцині, як правило, міститься невелика кількість ослаблених або мертвих форм мікроорганізмів або вірусів, які викликають захворювання. Такої кількості не достатньо для розвитку самого захворювання, але  цілком достатньо для формування імунної системи  - тобто  вироблення антитіл. Згодом антитіла зможуть розпізнавати і атакувати подібні мікроорганізми або віруси при попаданні в організм і знищувати їх.  

Сьогодні рутинна (гарантована державою) вакцинація в Україні здійснюється проти  туберкульозу, дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гепатиту В та менінгіту. Одні вакцинації робляться тільки один раз. Інші вакцинації проводяться в кілька етапів.  

Імунізація є менш ризикованим та простішим шляхом набуття імунітету до певної хвороби, аніж перенесення  самої хвороби. Вона є важливою і для дорослих, і для дітей, адже може захистити від багатьох захворювань. Імунізація дітей не тільки захищає дітей від смертельних хвороб, а й допомагає у розвитку імунної системи дитячого організму.

В Україні рівень охоплення щепленнями все ще залишається нижчим за рекомендований ВООЗ показник. В результаті ми маємо  спалах поліомієліту у 2015 році, випадки правця у дітей в 2016-2017 роках, спалахи кору в 2017-2018 роках. І хоча за останній рік ситуація покращилася, але залишається небезпечною.

На даний час за допомогою вакцин людство здатне попередити 30 інфекційних захворювань такі як: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит B, гемофільна інфекція, грип, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит A, туберкульоз, папіломавірусна інфекція тощо.

Через широке застосування імунізації певні інфекції та хвороби були майже повністю викорінені в певних регіонах та на планеті в цілому. Яскравим прикладом є захворювання на поліомієліт у США: внаслідок вчасної вакцинації дітей випадків цієї хвороби не було зафіксовано на території країни з 1979 року.

У 2020 році науковці безпрецедентно швидко винайшли нові вакцини від COVID-19,  а у 2021 році почалась вакцинація населення проти коронавірусної інфекції і вже є докази, що вакцини  ефективні проти розвитку тяжких ускладнень від коронавірусної хвороби або взагалі запобігають зараженню.

 

Роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від вакцинації – ризикуєте здоров’ям та життям!

 

 

Завідувач відділенням організації

епідеміологічних досліджень                                      Людмила СЕВАСТЬЯНОВА