Обережно кліщі!

  • 190

З настанням теплих весняних днів виходи на природу для багатьох мешканців міста та району приносять не тільки приємні емоції,а нажаль, водночас спричиняють і проблеми. В лісах і парках активізуються кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. В цей період в лікувальні установи м.Добропілля збільшується кількість звернень людей постраждалих від укусів кліщів.

            Кліщі досить агресивні до людини,. Кліщ може утримуватися на тілі людини  понад 10 днів і розміри його збільшуються за цей час в 120-200 разів. Найчастіше вони присмоктуються до шкіри голови, шиї, пахових областей, живота. Слід пам'ятати, що процес присмоктування кліща до шкіри людини безболісний і зазвичай проходить непоміченим.

            Кліщі становлять небезпеку зараження людини на іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). Основною ознакою хвороби є поява на місці укусу  плями червоного кольору - еритеми розміром від 5 до 60 сантиметрів в діаметрі, підвищена стомлюваність, лихоманка, озноб, головний біль, збільшення лімфатичних вузлів, хворобливість і напруга м'язів шиї, біль в суглобах з наступним розвитком патологічних процесів з боку нервової, серцево-судинної систем.

 З метою профілактики захворювання Лайм-бореліозом необхідно:

  • перебуваючи на природі носити одяг, що захищає від нападу і присмоктування кліщів. Для цього можна пристосувати одяг з щільно прилеглим коміром, з довгими рукавами, штани заправлені в шкарпетки, взуття повинно щільно прилягати без єдиної відкритої ділянки тіла. Обов'язково надіти головний убір.
  • застосовувати препарати, що відлякують кліщів, час дії  препаратів 2-5 годин. Однак їх небажано застосовувати дітям;
  •  вчасно видалити виявлений кліщ,  після відпочинку необхідно провести самоогляд або взаємоогляд;
  • для ночівлі або відпочинку на природі  вибирати сухі, відкриті місця, очищені від кущів, сухої трави.

Дотримання перерахованих заходів збереже  Вас від небезпечного захворювання, що передається кліщами.

Якщо виявили кліща, не намагайтеся його відірвати. Необхідно звернутися до найближчої лікувальної установи, де лікар кваліфіковано видалить кліща і призначить необхідне профілактичне лікування.

Бажаємо  безпечного  приємного відпочинку.

Завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень

Добропільськоїх міськрайонної філії

ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»                                                                          Людмила СЕВАСТЬЯНОВА