ВАКЦИНИ ПРОТИ КОРОНОВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ

  • 232

Навколо вакцин від Covid-19 в Україні існує безліч страхів і упереджень.           Українцям треба усвідомлювати що коронавірус - це дуже важка інфекція, яка забрала  вже понад 26 тисяч життів в Україні. Вона часто буває абсолютно непередбаченою і  "вдаряти" не тільки по легенях, але і по іншим органам і системам. Доволі часто люди, які перехворіли на Covid-19, потім змушені спостерігатися у кардіолога, у психіатра. У них є ризик виникнення інсультів та  інфарктів. Тому вакцинуватися потрібно обов'язково, як для себе особисто, так і для суспільного блага.

Вакцинація єдиний шанс зупинити пандемію. Якщо вакцина схвалена ВООЗ, значить вона придатна до використання, безпечна і ефективна. У  всіх країнах йдуть перегони за вакцинам від ковіду. Країни вдаються до різних рішень - хтось користується двома вакцинами, хтось однією. Але вакцинуються всі. Те, що у нас в Україні передбачається кілька вакцин, - це нормально.

     За рік від початку пандемії СOVID-19 у світі розробили понад 200 вакцин від коронавірусу.

    Вакцину Pfizer створила німецька фармацевтична компанія BioNtech спільно з американським фармацевтичним гігантом Pfizer. Робити щеплення вакциною вперше почали у Великій Британії. Її створили на основі рибонуклеїнових (РНК) кислот.  Учасникам робили щеплення двічі, з перервою в три тижні.. Таким чином розробники вакцини визначили, що її ефективність становить 95% .

    Вакцину mRNA-1273 створила американська компанія Moderna. Як і вакцину Pfizer/BioNtech, препарат Moderna створили на основі рибонуклеїнових кислот і вони дуже схожі між собою.  Щеплення робили двома дозами вакцин з інтервалом у чотири тижні. Ефективність вакцини склала 94,1%.

   Вакцину AZD1222 розробили британсько-шведська компанія AstraZeneca та Оксфордський університет. Вакцину створили на основі ослабленого аденовірусу.  Ефективність вакцини становить 70%.

  Вакцину СoronaVac створила китайська фармацевтична компанія Sinovac спільно з біомедичним дослідницьким інститутом Butantan у Бразилії та індонезійською компанією Biofarma. СoronaVac — це цільновірусна інактивована вакцина. Вакцину випробовували у Туреччині, Індонезії та Бразилії. Туреччина заявила про 91,25% ефективності, Індонезія 65, 3%, у Бразилії результат показав 50%.

   Україна отримує вакцину двома шляхами. Перший - це у рамках глобальної допомоги програми COVAX (це, зокрема, 117 тисяч доз вакцини Pfizer-BioNTech).Інший шлях - закупівля вакцини за державні кошти.

 

Пам’ятайте: Щеплення від Covid-19 - це питання життя і смерті !

Завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень

Добропільськоїх міськрайонної філії

ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»                                             Людмила СЕВАСТЬЯНОВА